Siirry sisältöön
Dextra / Ajankohtaista / Lapsettomuus / Vieraskynäkirjoittaja. Itsellisen naisen kirjoitus omasta lapsettomuudesta: Lapsettomuushoitoni yhdessä postauksessa – miten tulin yksin raskaaksi?

Vieraskynäkirjoittaja. Itsellisen naisen kirjoitus omasta lapsettomuudesta: Lapsettomuushoitoni yhdessä postauksessa – miten tulin yksin raskaaksi?

Tämä asiakkaamme alkuperäinen  blogikirjoitus löytyy osoitteesta: https://pohataksipohjalta.blogspot.com/2020/03/lapsettomuushoitoni-yhdessa.html

Kiitos, että saamme jakaa kirjoitukseksi myös meidän omassa blogissamme. 

***

Lapsettomuushoitoni yhdessä postauksessa – miten tulin yksin raskaaksi?

Ajattelin koota tällaisen yhden postauksen koko hoitoprosessistani eli siitä miten tähän päivään saakka on päädytty. Tästä tulee pitkä! Joten nappaa viereesi kupponen kahvia tai teetä ja istahda mukavaan paikkaan.

Tulen linkittelemään vanhoja postauksiani aiheesta, josta pääset lukemaan sitten laajemmin aina siitä tietystä asiasta. Tää on mukavaa myös itselle jotenkin palata hetkeksi taaksepäin ja katsoa miten pitkä matka sitä on kuljettukaan tähän pisteeseen.

Lähdetään vaikka ihan siitä, että miksi halusin lapsen yksin näin nuorena ja miten projekti lähti käyntiin

Tästä postauksesta voit lukea tarkemmin ajatuksiani. Mutta pähkinänkuoressa olin miettinyt asiaa jo useita vuosia. Vauvakuume kasvoi kasvamistaan ja minulla ei ollut sopivaa puolisoa, jonka kanssa olisin voinut lasta yrittää. Lisäksi tiesin myös, että ikä on tärkein lapsettomuuteen ja lasten saantiin vaikuttava tekijä, joten en halunnut jäädä myöskään odottelemaan varsinkaan kun lääkärit olivat heitelleet epäilyjään endometrioosista ja pcos:stä. Lisäksi minulla oli jotenkin sellainen tunne, etten tule raskautumaan helposti. Keräsin siis rohkeuteni ja otin yhteyttä lapsettomuusklinikkaani.

Aloitin käymään pitkän klinikkavertailun jälkeen hoidoissa Dextra lapsettomuusklinikalla Helsingissä ja voin aidosti suositella Dextraa. Siellä oli hyvin lämmin henkilökunta ja oma hoitava lääkärini on aivan mielettömän ammattitaitoinen ja pätevä pitkän kokemuksen omaava. Itsellisenä äitinä olin siellä ihan yhtä tasa-arvoinen ja tärkeä asiakas kuin kuka tahansa muukin.

Prosessini lähti käyntiin sähköpostilla klinikalle. Sieltä sain ohjeen varata ensikäynti ajan lääkärille. Varasin ajan ja menin. Tästä postauksestani voit lukea lisää klinikan valinnasta ja siitä mitä esimerkiksi ensikäynnillä ja alkututkimuksissa tehdään.

Hoidot käyntiin inseminaatioilla ja keskenmeno 


Alkututkimusten jälkeen pidin vajaan parin kuukauden tauon ennen kuin lähdin ensimmäiseen hoitokierrokseen. Hoidot aloitettiin inseminaatiolla (täältä voit lukea mikä on inseminaatio) ilman lääkkeellistä tukea. Tämän jälkeen tukilääkkeiden määrä lisääntyi pikku hiljaa. Tästä voit lukea kokemuksia ensimmäisestä inseminaatiostani. Se oli jännittävää ja siinä vaiheessa vielä jotenkin uskoi että kyllä tästä heti raskaaksi tulee. Tässä tein vielä kokoovaa postausta siitä kuinka paljon rahaa meni alkututkimuksiin ja ensimmäiseen inseminaatioon. Lisäksi lähipäiviltä löytyy fiiliksiä ja kokemuksia ensimmäisistä piinapäivistä ja negatiiivisesta tuloksesta. 

Toinen yrityskierto lähti jännityksellä käyntiin, että ovuloinko ollenkaan. Ovulaatio meinasi mennä pieleen viikonlopun takia, mutta silti inseminaatio päästiin tekemään aprillipäivänä. Tähän kiertoon jo lähdettiin lisäämään hieman lääkkeitä loppukierron tueksi. Muistan, että toisen inseminaatiokierroksen jälkeen mieli oli aivan maassa, kun negatiivinen raskaustesti tuli taas. Muistan, että kirjotin kuinka ketuttaa nämä 1000€ kuukautiset.


Kolmas inseminaatiokierto aloitettiin heti perään. Kuukautiskiertoni olivat olleet aika pitkiä ja varsinkin ovulaatio tuli melko myöhäisinä kiertopäivinä, mutta tässä kierrossa (todennäköisesti johtuen edellisen kierron lääkityksestä) sainkin aikaisemmin ovulaation ja vappuaattona tehtiin 3. inseminaatio. Tästä kierrosta oli jotenkin hyvät fiilikset. Teinkin sitten oman syntymäpäiväni läheisyydessä ensimmäisen positiivisen raskaustestini ikinä! Se oli kyllä yksi elämäni ihanemmista hetkistä. Ihanin hetki kuitenkin vaihtui epäilyksi kun hcg ei noussutkaan veritesteissä kunnolla. Raskaus kuitenkin jatkui ja hcg nousi pikku hiljaa. Kunnes sitten raskausviikkojen käännyttyä seitsemän puolelle alkoikin verinen vuoto ja ultraäänessä todettiin keskenmeno tai kohdun ulkoinen raskaus.


Keskenmenon tyhjennys ja kesätauko sekä viimeiset inseminaatiot 

Kesän alku oli itselle ihan kamala. Kohtu ei lähtenyt tyhjentymään itsestään pienestä verisestä vuodosta huolimatta. En jaksanut odottaa viikkoja että se sieltä ehkä tyhjentyisi tai ei ja koska oli varmaa että kohdussa ei ollut kehittyvää elämää niin päätin ottaa tyhjennyslääkkeet. Keskenmenon lääkkeellinen tyhjennys ei todellakaan ollut mukava tapahtuma, mutta siitä selvittiin.


Yksi välikierto piti odotella väliin, mutta silloinkin katsoin miten oma kiertoni toimii, tikutin ovulaation ja söin välikierron loppuun keltarauhashormoneja ajatuksella, että se parantaisi seuraavaa kiertoa. Pohdin tämän välikierron aikana myöskin, että onko järkeä enää tehdä inseminaatioita, mutta lääkärin kanssa keskusteltiin että nyt tulin kuitenkin raskaaksi joten inseminaatioillakin raskautuminen voisi olla mahdollista. Päätin siis vielä yrittää kerran tai kaksi.

Kun 4. yrityskierto alkoi oli toiveet korkealla ja into piukeena. Tässä kierrossa aloitettiin myös Letrozol ovulaation induktion tukihoitona, siitä voit lukea tästä. Päädyttiin 4. inseminaatioon kun ovulaatiossa kasvoi jättimunarakkula, toiveet olivat korkealla siis, mutta tulokset olivat valitettavasti jälleen negatiiviset.


5. inseminaatiokierros tehtiin heti perään samalla lääkityksellä kuin aikaisemminkin eli aivan täysin lääkkeelliseen kiertoon Letrozol, Pregnyl ja keltarauhashormoni kombolla. Päätin että 5. inseminaatiokierros on viimeinen. Ja negatiivinen tuloshan sieltä tuli.  Kierron aikana tunne vain vahvistui ja tuntui hyvältä vaikkakin pelottavalta ajatukselta siirtyä ivf hoitoihin.


IVF hoito, munasolupunktio ja ensimmäinen alkion tuoresiirto

Teimme siis hoitosuunnitelman IVF kiertoon, joka aloitettiin heti perään. Hoito tehtiin lyhyellä kaavalla. Syyskuu pyörikin ihan täysin IVF hoidon ympärillä ja aikataulut meni sen mukaan milloin piti olla ultrassa ja milloin punktiossa. Lisäksi lääkitys oli kova ja oireet sen mukaiset. Tässä alla muutama postaus ivf munasolujen kasvatusvaiheesta ja punktiosta:

1. IVF munasolu ultraääni
2. IVF munasolu ultraääni
Munasolupunktio 

Onnistuneen mutta erittäin haasteellisen ja kivuliaan punktion jälkeen toivuttiin ja toivottiin ettei tule hyperstimulaatiota.  Munasolujen kypsymistä ja kehittymistä alkioiksi jännitettiin 5 päivän ajan. Lopulta koitti kauan odotettu alkionsiirto. 

IVF kierron alkuvaiheessa tehtiin myös rautatiputus koska ferritiinini oli melko matala. Lisäksi tukihoitona kävin akupunktiossa. En kadu kumpaakaan vaikka en nyt tietenkään suoraan voi sanoa että oliko niistä hyötyäkään.

Raskaana! 


5 päivää alkionsiirron jälkeen tein positiivisen raskaustestin. Muistan että alkionsiirron jälkeen minulla oli erittäin luottavainen olo. Testi vahveni mutta jännitystä tästäkään kierrosta ei puuttunut. Minulla oli runsaitakin alkuraskauden verenvuotoja. Mutta raskaus jatkuu edelleen! Linkkaan vielä tähän postauksia alkuraskaudesta. Lisää niitä kuitenkin löydät syyskuusta eteenpäin.

Ensimmäinen ultraääni rv 5+2 – raskauspussi
Näin ensimmäistä kertaa sykkeen ultraäänessä rv 6+1
Varhaisraskauden oireet 

Täältä voit lukea vielä ivf hoidon kustannuksista. ”Halpa vauva” tämä ei ole, mutta ei vauvaa voi mitata rahalla. Tämä on jotain sellaista, josta oisin maksanut vaikka omaisuuden. Silloin kun aloitin hoidot, ei ollut mahdollista itsellisenä naisena saada hoitoja julkisella puolella, mikä ois tottakai tullut halvemmaksi. Nyt minulla on Dextran pakkasessa 6 alkiota odottamassa joten jos toista lasta haluan jossain vaiheessa, jatkan tottakai jatkossakin yksityisellä puolelle, mutta aivan todella mielelläni sillä kokemukset sieltä on niin lämpimät ja ihanat.

Tällä hetkellä mennään siis raskauden viimeisellä kolmanneksella ja odotan innolla että saan lapsen syliin. Pienen suloisen neitokaisen.

***

Terve tyttövauva syntyi 3.6.2020. Sylintäydeltä onnea koko klinikkamme puolesta ❤️! 

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)