Siirry sisältöön
Dextra / Keskenmenoklinikka / Keskenmenotutkimukset

Keskenmenotutkimuksiin voit hakeutua heti, kun tunnet tarvitsevasi apua tai tukea 

Suomessa julkisella sektorilla keskenmenotutkimukset käynnistetään yleensä vasta kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen.  Meille voit tulla heti, kun sinusta itsestä tuntuu, että tarvitset asiantuntijan mielipidettä tai tukea.  

Joissakin tilanteissa tutkimukset on syytä tehdä jo yhdenkin keskenmenon jälkeen, jos on vahva epäily siitä, että keskenmenon riski on tavallista suurempi tai jos raskauden alkaminen edellyttää hedelmöityshoitoja.

Tutkimusten tarkoitus on saada vastaus kysymyksiin, jotka koskettavat kaikkia keskenmenon kokeneita

  • Onko raskauden keskeytymiseen jokin erityinen syy? 
  • Pitäisikö minun tehdä seuraavan raskauden aikana jotakin toisin? 
  • Onko olemassa hoitoa? 
  • Millä todennäköisyydellä tulevat raskauteni päättyvät hyvin? 

Keskenmenoihin liittyviä tutkimuksia

Kohdun rakenteen selvittäminen ultraäänitutkimuksella

Vaginaalinen kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus kuuluu perustutkimuksiin. Ultraäänellä tarkistetaan kohdun muoto ja rakenne, samoin munasarjojen tilanne. Tarvittaessa tehdään munajohdinten aukiolotutkimus (HSSG), jossa ruiskutetaan keittosuolaliuosta kohtuonteloon ja katsotaan samaan aikaan ultraäänellä, miten neste kulkeutuu munajohtimissa ja havaitaan mahdolliset tukkeumat.Kohdun rakenteen selvittäminen ultraäänitutkimuksella

Autoimmuunisairauksien selvittely (esim. keliakia, kilpirauhassairaudet)

Nämä voidaan seuloa verikokein.

Varastoraudan määritys

Varastorauta eli ferritiini voidaan mitata verikokeen avulla. Samalla tarkistetaan yleensä CRP eli tulehdusarvot, koska koholla olevat tulehdusarvot vaikuttavat ferritiini-arvon tulkintaan.

Progesteronin määritys

Ovulaation jälkeen progesteronia eli keltarauhashormonia alkaa erittymään, kun munarakkula muuttuu keltarauhaseksi. Hormonin tehtävä on valmistaa kohdun limakalvoa siten, että hedelmöittynyt munasolu pystyy kiinnittymään siihen. Jos raskaus alkaa, progesteronin määrä jatkaa nousuaan. Joskus naisen oma progesteronin tuotanto jää raskauden kannalta liian matalaksi ja tällöin tarvitaan progesteronitukilääkitystä. Tämän yksinkertaisen verikokeen avulla varmistetaan, että progesteronia on riittävästi. Arvo mietitään aina yksilöllisen tilanteen mukaan perussairaudet (kuten endometrioosi, PCO) huomioiden.

Naisen ja miehen kromosomitutkimus (karyotyypitys) 

Kromosomien rakenteelliset poikkeavuudet voivat aiheuttaa keskenmenoalttiutta, mutta ei muita oireita. Molempien puolisoiden kromosomisto (karyotyyppi) määritetään verinäytteestä.

Tukostaipumuksen selvittely

Yksi mahdollinen toistuvien keskenmenojen aiheuttaja on veren hyytymishäiriö eli tukostaipumus, joka paljastuu verinäytteen fosfolipidivasta-aineista. Tämä tukostaipumus voi vaikeuttaa istukan kehittymistä ja toimintaa.

Naisen ja miehen kudossopeutuvuustutkimukset

Kudossopeutuvuutta voidaan tutkia verikokein. HLA-molekyylit (= Human Leukocyte Antigen) ovat ihmisen immuunipuolustuksen toiminnan perusta. HLA-molekyyleillä on tärkeä rooli raskauden immunologiassa, erityisesti alkion kiinnittymisessä kohdun seinämään sekä istukan kehittymisessä. Leukosyyttivasta-aineiden ja HLA-antigeenimääritysten avulla voidaan arvioida, ovatko havaitut leukosyyttivasta-aineet anti-paternaalisia ja mahdollisesti keskenmenojen taustalla. Paternaalisia vasta-aineita voi esiintyä erityisesti toistuvissa keskenmenoissa, jos parilla on jo yhteinen poikalapsi.

Endometrioositesti eli Endometrioosin / piilevän endometrioosin selvittely

Endometrioosi voi vaikuttaa hedelmällisyyteen ja keskenmenoihin. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta voi olla esim. munasarjan pinnalla, vatsakalvolla, suolen pinnalla. Munasarjassa kasvava endometrioosi voi heikentää munasarjojen toimintaa ja lyhentää hedelmällistä aikaa. Endometrioosi saattaa aiheuttaa vatsaonteloon kiinnikkeitä, vaikeuttavat munanjohdinten toimintaa. Lisäksi endometrioosilla voi olla haitallista vaikutusta kohdun limakalvon toimintaan. Endometrioosia voi olla myös piilevänä, mutta silti vaikuttaa hedelmällisyyteen ja voi olla syy keskenmenojen taustalla. Endometrioosia voidaan ultraäänitutkimuksen lisäksi selvittää kohdun limakalvolta otetun näytteen avulla. Endometrioosi voi aiheuttaa mm. progesteroniresistenssiä ja alkion pinnallista kiinnittymistä kohdun limakalvolle.

Kohdun limakalvon immunologiset tutkimukset

Immunologia eli ihmisen puolustusjärjestelmä on tärkeässä roolissa raskauden alkaessa. Puolustusjärjestelmä ei saa toimia liian aktiivisesti eikä myöskään liian heikosti, jotta alkio voi kiinnittyä ja raskaus jatkua. Kohdun limakalvon immunologista tilannetta voidaan selvittää kohdusta otettavan limakalvonäytteen avulla.

Kohdun limakalvon mikrobiomin tutkimus

Kohdun bakteeritasapainon selvittely, kroonisen tulehduksen selvittäminen ja suotuisan bakteerikannan tutkiminen.

Siittiöiden DNA-fragmentaatio tutkimus

Siittiöiden DNA-fragmentaatiota eli DNA:n pilkkoutumista voidaan tutkia siemennestenäytteestä. Hedelmöittyessään munasolu osaa korjata osan siittiön DNA-vaurioista, mutta jos vaurio on liian suuri, ei munasolu pysty sitä korjaamaan. Tämä voi olla syy keskenmenojen taustalla.

Miehen siemennesteen oksidatiivisen stressin tutkimus (ROS, MioxSys) 

Kohonnut oksidatiivinen stressi tarkoittaa reaktiivisten happiradikaalien lisääntynyttä muodostumista siemennesteessä ja sen soluissa. Oksidatiivisen stressin ajatellaan korreloituvan siittiöiden DNA-vaurioiden määrään.

Alkiodiagnostiikka

Noin 50% keskenmenoista selittyy sikiön kromosomipoikkeavuudella. Naisen iän myötä kromosomipoikkeavuudet kuitenkin yleistyvät huomattavasti. Tilastollisesti 35-vuotiailla naisilla kromosomaalisesti poikkeavia alkioita on noin 35%, 40-vuotiailla jo noin 80%. Tällöin voi olla järkevintä tehdä koeputkihedelmöityshoito ja liittää siihen alkiodiagnostiikka. Alkiodiagnostiikassa noin 5 vrk:n ikäisestä alkiosta otetaan muutaman solun kokoinen näyte, josta analysoidaan alkion kromosomit. Alkionsiirtoon edetään vain normaaleiksi todettujen alkioiden kanssa. Tämä parantaa raskauden onnistumisen todennäköisyyttä. Alkiodiagnostiikasta löydät lisää infoa nettisivujemme kohdasta Hedelmöityshoidot – Alkiodiagnostiikka.

Kromosomitutkimus keskenmenonäytteestä (POC)

POC (= Product of Conception) -näytteessä kerätään keskenmenomateriaalia talteen ja analysoidaan siitä sikiön kromosomit. Jos sikiö todetaan kromosomistoltaan normaaliksi, tiedetään että keskenmenojen taustalla on jokin toinen syy, jota voimme lähteä selvittämään. Jos sikiöllä on kromosomipoikkeavuus, olisi alkiodiagnostiikka yksi hoitovaihtoehto.

Kromosomitutkimus äidin verinäytteestä (niPOC)

Kuten POC, mutta tämä näyte on raskaana olevasta naisesta otettu verinäyte.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)