Siirry sisältöön

Siemennesteanalyysi

Miehen hedelmällisyyden tutkimukset alkavat siemennesteanalyysilla eli sperma-analyysilla. Siemennestetutkimukseen voi olla syytä hakeutua, jos raskautta ei ala kuulua vuoden yrittämisen jälkeen, tai aikaisemminkin, jos on syytä epäillä siittiöperäistä ongelmaa. Siemennesteanalyysi suositellaan, jos puolison ikä on 38 vuotta tai enemmän, eikä raskautta ole kuulunut puolen vuoden yrittämisen jälkeen. 

Siemennestetutkimukseen voi hakeutua klinikallemme kuka vain,  lähetettä ei tarvita. Siemennesteanalyysissa tutkitaan muun muassa siittiöiden määrää ja liikkuvuutta, joiden perusteella miehen hedelmällisyyttä voidaan arvioida.

Siemennestenäytteeseen valmistautuminen

Siemennestenäytteen voi antaa siihen tarkoitukseen varatussa yksityisessä ja rauhallisessa tilassa. Siemennestenäyte annetaan purkkiin, joka siirretään näytteenantotilassa olevan pienen luukun kautta suoraan laboratorioon.  

Siemennestenäytteen voi antaa myös kotona. Tällöin klinikalta saa näytteenantopurkin, jossa näyte toimitetaan klinikalle tunnin sisällä näytteenannosta. Siittiöt ovat varsin herkkiä lämpötilanvaihteluille. Näytettä tuotaessa on huomioitava, ettei näyte jäähdy tai pääse kuumenemaan. Näytteen voi kuljettaa esimerkiksi paidan rintataskussa, jotta se pysyy ruumiinlämpöisenä. 

Näytteen antoa tulisi edeltää 1–3 vuorokauden pidättäytymisaika eli aika edellisestä ejakulaatiosta. Pidättäytymisajalla saattaa olla merkitystä tulokseen.

Siemennesteanalyysin tulokset 

Siemennesteanalyysin tulokset ovat varsin luotettavia. Näyte kertoo sen hetken tilanteen, mutta tulos voi vaihdella eri näytteenantokerroilla. Tietyt käytössä olevat lääkkeet, kiveksiin kohdistuneet vammat, tupakointi ja erilaiset infektiot (esimerkiksi juuri sairastettu kova kuumetauti), voivat laskea siemennestenäytteen arvoja. Näytteen laatuun vaikuttavia asioita kysytään jo näytettä annettaessa esitietokaavakkeella. Näyte kontrolloidaan tarvittaessa uudelleen tilanteen varmistamiseksi. 

Siemennestetutkimuksen jälkeen edetään kokonaistilanteen mukaan.

Spermalaboratorio
Palvelemme sinua ma-pe klo 8.00 – 14.00 numerossa 045 7733 9994.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)