Siirry sisältöön
Dextra / Hedelmöityshoidot / Munasolujen ennakoiva pakastus

Munasolujen ennakoiva pakastus

Munasolujen ennakoiva pakastaminen voi antaa lisäaikaa lapsihaaveen toteutumiselle.

On useampia syitä miksi munasolujen pakastamista harkitaan.

Sopivaa kumppania ei ehkä ole löytynyt ja hedelmällisyyden kannalta aika alkaa käydä vähiin. Joskus elämän tilanne ei sopiva lapsen tuloon ihan vielä. Yllättävä vakava sairaus voi siirtää lapsihaaveen kauemmaksi tulevaisuuteen tai sairauden hoito itsessään voi vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Koska naisen hedelmällisyys on suuressa määrin riippuvainen iästä, munasolujen ennakoiva pakastus olisi hyvä tehdä alle 36 -vuotiaana.

Naisen munasolujen aiheet kehittyvät tyttövauvalla jo raskausaikana ja tämän vuoksi munasolujen DNA vanhenee samaan tahtiin naisen kanssa. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän kaikissa soluissamme tapahtuu DNA vaurioita. Munasolujen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että yhä harvempi munasolu on kykenevä aikaan saamaan normaalin raskauden. Länsimaalaisten naisten keskimääräinen vaihdevuosi-ikä on 51 vuotta, mutta hedelmöityskelpoiset munasolut loppuvat jo useita vuosia, jopa lähes 10 vuotta, aiemmin.

Tutkimusten mukaan alle 36 -vuotiaana pakastettuja munasoluja tarvitaan noin 20 kpl, jotta yhden lapsen syntymä olisi todennäköistä.

Miten munasolujen pakastus tehdään?

Munasolujen pakastuksessa käytetään samoja lääkityksiä ja tekniikkaa kuin koeputkihedelmöityshoidossa. Munasarjoja stimuloidaan lääkityksellä 10-14 vrk:n ajan. Tällä pyritään saamaan noin 15 munasolua kypsymään yhden kuukautiskierron aikana. Kun munasolut ovat kypsiä, ne kerätään talteen päiväkirurgisessa toimenpiteessä ja pakastetaan vitrifikaatio-menetelmällä samana päivänä.

Toimenpiteestä toipuu nopeasti, sairauslomaa tarvitaan yleensä vain yksi päivä.

Myöhemmin munasolut voidaan sulattaa, hedelmöittää ja kasvattaa alkioiksi, joita sitten siirretään kohtuun.

Suomen laki ei aseta sukusolujen pakkasessa säilyttämiselle aikarajaa, mutta klinikallamme yläikäraja niiden käyttämiselle on 46 vuotta, kuten muissakin hedelmöityshoidoissa.

Mitä munasolujen pakastaminen maksaa?

Koska minimissään munasoluja suositellaan pakastettavaksi vähintään noin 20 kpl, joudutaan hoitokierroksia tekemään useimmiten kaksi, joskus jopa kolme.

Yksi pakastuskierros lääkkeineen maksaa noin 3000€. Tähän vaikuttaa aina yksilöllinen tilanne, joten aivan tarkkaa hintaa etukäteen on vaikea antaa.

Onko pakkasmunasoluista syntynyt jo lapsia?

Pakastetuista munasoluista on maailman laajuisesti syntynyt kymmeniä tuhansia lapsia ja Dextra Hedelmällisyysklinikallakin useita.

Alkioiden pakastus

Alkioiden pakastus tulee useimmiten kyseeseen silloin, kun toisella pariskunnasta todetaan vakava sairaus tai pariskunta yhdessä haluaa siirtää lapsen hankkimista myöhemmäksi.

Tällöin tehdään koeputkihedelmöityshoito pariskunnan munasoluilla ja siittiöillä ja alkiot pakastetaan tulevaa varten. Koska alkion pakastuksessa ollaan munasolujen pakastamiseen verrattuna jo selvästi pidemmällä hedelmöittymisprosessia, on alkioiden pakastamien munasolujen pakastamista varmempi tapa säilyttää mahdollisuus tuleviin onnistuneisiin raskauksiin.

Dextra Hedelmällisyysklinikalla on valmius aloittaa alkioiden pakastamiseen tähtäävä koeputkihedelmöityshoito hyvin lyhyellä varoitusajalla esimerkiksi ennen syöpähoitojen aloittamista.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)