Siirry sisältöön
Dextra / Hedelmöityshoidot / Inseminaatio eli keinohedelmöitys

Inseminaatio eli keinohedelmöitys pareille ja itsellisille naisille 

Inseminaatio eli keinohedelmöitys tarkoittaa toimenpidettä, jossa siittiöt ruiskutetaan naisen kohtuun.  Toimenpiteessä voidaan käyttää joko miehen omia tai lahjoitettuja siittiöitä.Naispareilla ja itsellisillä naisilla käytetään lahjoitettuja siittiöitä.

Inseminaatio voidaan tehdä joko luonnollisen kuukautiskierron ovulaation yhteydessä, tai sellaisessa kuukautiskierrossa, jossa naisen ovulaatio on aikaan saatu lääkityksellä. Inseminaatio voidaan valita hoitomuodoksi esimerkiksi silloin, kun lapsettomuuden syynä on lievä häiriö miehen siittiötuotannossa tai jos siittiöt eivät pysty uimaan kohdun kaulakanavan läpi. Nuorilla se voi olla hoitomuotona myös silloin, kun kyseessä on selittämätön lapsettomuus.

Inseminaation edellytyksenä on naisen normaali anatomia, munanjohtimien on oltava auki. Myös sperman on oltava riittävän hyvä, muun muassa määrän ja liikkuvuuden osalta. Lapsettomuuden perustutkimuksiin kuuluvat siemennesteanalyysi sekä naisen kuukautiskierron kartoitus kuten myös kohdun, munasarjojen ja munanjohtimien aukiolon tutkiminen.

Minkälainen inseminaatio on toimenpiteenä? 

Inseminaatiota varten siemennesteestä erotetaan kaikkein parhaimmat siittiöt ns. pesukäsittelyllä laboratoriossa. Pestyt siittiöt ruiskutetaan kohtuun ohuella muovikatetrilla ovulaation tienoilla, joko samana tai seuraavan päivänä siitä, kun ovulaatiotesti on positiivinen. Toimenpide ei kestä kauaa, ja on yleensä aivan kivuton. Toimenpiteen jälkeen saa liikkua ja toimia normaalisti.

Inseminaatio luovutetuilla siittiöillä 

Inseminaatio voidaan tehdä myös luovutetuilla siittiöillä. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos mieheltä ei löydy eläviä siittiöitä. Myös itsellisille naisille ja naispareille käytetään luovutettuja siittiöitä. Luovuttajille tehdään kattava terveystarkastus ennen lahjoitusta. Terveystarkastukseen kuuluu aina myös kromosomitutkimus perinnöllisten sairauksien poissulkemiseksi sekä infektiokokeet.

Inseminaation tulokset

Inseminaation onnistumisen todennäköisyyteen vaikuttavat monet asiat, joista tärkein on naisen ikä. Myös lapsettomuuden syyllä ja kestolla on merkitystä.

Alle 40-vuotiailla naisilla raskausmahdollisuus on noin 10 % inseminaatiota kohden, jos lapsettomuus on kestänyt noin vuoden.  Raskauden todennäköisyys kasvaa, kun hoitoja toistetaan. Luovutettuja siittiöitä käytettäessä raskauden todennäköisyys on hieman korkeampi, noin 15 % hoitokertaa kohti. Tämä johtuu siitä, että lahjoitettuja siittiöitä käytetään usein itsellisille naisille tai naispareille, jolloin kyseessä ei ole varsinaisesti ongelmaa raskaaksi tulemisessa. Lahjoitetut siittiöt ovat myös laadullisesti läpäisseet tiukan seulan kriteerit. Onnistumisen todennäköisyyttä lisää kaikilla hieman se, jos ovulaation aikaansaamiseksi ja tukemiseksi käytetään lääkitystä.

Raskauden seuranta ei poikkea inseminaation jälkeen normaalista raskauden seurannasta. 

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)