Siirry sisältöön
Dextra / Lahjoittajalle / Siittiöiden luovuttaminen

Siittiöiden luovuttaminen

Lahjoitetut siittiöt ovat kallisarvoinen lahja. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun lasta toivovan parin miehellä ei ole omia siittiöitä tai hänellä on jokin vakava perinnöllinen sairaus. Myös itselliset naiset ja naisparit tarvitsevat lahjoitettuja siittiöitä.

Kuka voi lahjoittaa siittiöitä? 

Siittiöitä voi lahjoittaa kuka tahansa 18–45-vuotias terve mies. Siittiöiden lahjoittajalle tehdään siemennesteanalyysi sekä siittiöiden koepakastus, jotta varmistetaan, soveltuuko hän siemennesteen laadun perusteella lahjoittajaksi. 

Siittiöiden laadun täytyy olla riittävä hedelmöityshoitoja ajatellen ja niiden tulee kestää pakastamista, jotta niitä voidaan säilyttää spermapankissamme odottamassa käyttöä lahjasukusoluhoidoissa.

Kun olet kiinnostunut lahjoittamaan siittiöitä, ota yhteyttä tai jätä meille yhteydenottopyyntö. Varaamme ajan siemennesteanalyysiin ja siittiöiden koepakastukseen.

Miten siittiöiden lahjoittaja valitaan?

Lahjoittamista ennen lahjoittaja käy lääkärin terveystarkastuksessa ja annamme psykologista neuvontaa, jossa käydään läpi oikeudelliset, eettiset ja psykologiset asiat. Siittiöiden pakastaminen voi alkaa, kun em. prosessi on läpikäyty ja kaikki osa-alueet kunnossa. 

Perinnöllisten sairauksien kartoittamisella varmistamme, ettei lahjoittajalla ole periytyviä sairauksia, jotka olisivat este lahjoittamiselle. Lisäksi otamme veri- ja virtsanäytteet infektioiden poissulkemiseksi, sekä verikokeen, josta tutkitaan kromosomit. 

Minkälainen korvaus siittiöiden lahjoituksesta maksetaan?

Tärkein motiivi siittiöiden lahjoitukseen tulee olla auttamisen halu. Maksamme kuitenkin siittiöiden lahjoittajalle hedelmöityshoitolain asetuksen mukaisen kohtuullisen korvauksen prosessista aiheutuvista kuluista, ansionmenetyksestä ja muusta haitasta.

Siittiöiden lahjoittajan kulukorvaus koostuu päivärahasta ja matkakorvauksesta. Lahjoittajalle maksetaan matkakorvaus (100km säteeltä) ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus jokaiselta luovutuskäynniltä klinikalla. Yksi siittiöiden luovutus sisältää kokonaisuudessaan noin 7-12 käyntiä klinikalla.

Esimerkiksi lapseton siittiöiden lahjoittaja, joka asuu 13 km päässä klinikaltamme ja jolle kertyy käyntejä klinikalla lahjoitusprosessin aikana 10 kertaa, saa korvausta noin 520 €. Vastaavasti lahjoittaja, jolla on kaksi lasta ja hän asuu 25 kilometrin päässä klinikaltamme, saa korvausta 10 käyntikerralta noin 760 €.

Vuonna 2024 KELA:n päivärahan suuruinen korvaus on 37,21 € / päivä. Mikäli siittiöiden lahjoittajalla on omia lapsia, lisätään korvaukseen lapsikorotus, joka on ensimmäisestä lapsesta 7,01 €, toisesta lapsesta 10,29 € ja kolmannesta lapsesta 13,26 € / päivä. Kilometrikorvaus vuonna 2024 on 0,57 € / km.

Missä siittiöiden lahjoitus tapahtuu? 

Siittiöiden lahjoitus tapahtuu klinikallamme, jossa on tarkoitusta varten varattu oma rauhallinen näytteenantotila. Luovutusprosessin aikana siittiöiden lahjoittaja käy klinikalla antamassa näytteen pakastusta varten noin 7–10 kertaa. Näin varmistamme, että siittiöitä saadaan riittävästi talteen.

Suomessa sukusolujen lahjoittamista säätelee hedelmöityshoitolaki. Lahjoittaminen ei ole anonyymiä, sillä kaikki lahjoittajat rekisteröidään luovutusrekisteriin. Lahjasukusoluhoidosta syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää lahjoittajan henkilöllisyys hedelmöityslain nojalla. Lapsen vanhemmat eivät saa tietää lahjoittajan henkilöllisyyttä lahjasukusoluhoitoon hakeutuessaan. Vanhempia kuitenkin kannustetaan kertomaan lapselle avoimesti hänen alkuperästään.

Miten lahjoittamista säädellään? Onko lahjoittajan henkilöllisyys suojattu? 

Lahjoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja lahjoittajalla on oikeus perua luovutussuostumuksensa siihen asti kunnes solut on hedelmöitetty.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin kerromme lisää lahjoittamisesta: lahjasolut@dextra.fi

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)