Siirry sisältöön
Dextra / Hedelmöityshoidot / Koeputkihedelmöitys (IVF) / Sivuvaikutukset ja riskit

Koeputkihedelmöityksen sivuvaikutukset ja riskit 

IVF-hoitoon ei yleensä liity merkittäviä sivuvaikutuksia tai riskejä. Se ei esimerkiksi vaikuta naisen myöhempään hormonitoimintaan, kuukautiskiertoon tai vaihdevuosien alkamiseen. Hoito ei myöskään lisää kasvaimien riskiä.

Hoidon aikana voi olla jonkin verran alavatsan aristusta ja turvotusta, kun munasarjoissa kypsyy yhden munarakkulan sijasta useampia rakkuloita. Toimenpiteeseen kuuluu omat riskinsä, joista yleisimmät ovat vuoto ja infektiot.

Hoidoissa yleisimmin käytetyt hormonilääkkeet ovat hyvin siedettyjä, mutta joskus ne saattavat joillekin aiheuttaa mielialamuutoksia. Naiset reagoivat hormonihoitoon hyvin yksilöllisesti. Valtaosalla hormoniannos pystytään arvioimaan oikein naisen iän, painon, ultraäänitutkimuksen ja mahdollisesti aiemmin annettujen hoitojen perusteella. Joillakin vaste on heikompi, jolloin hormoniannoksia voidaan joutua nostamaan.

Vakavimmat riskit ja haittavaikutukset ovat munasarjojen ylistimulaation aiheuttama hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS) ja monisikiöisen raskauden riski, jos kohtuun siirretään kerralla useampi kuin yksi alkio.

Hyperstimulaatio, munasarjojen liikakasvu 

Jokainen IVF-hoito suunnitellaan yksilöllisesti ja stimulaation etenemistä seurataan ultraäänikäynneillä. Etenkin naiset, joilla on monirakkulaiset munasarjat, saattavat reagoida hormonihoitoon tavallista voimakkaammin. Tällöin munasarjoihin voi kehittyä useita kymmeniä munarakkuloita.  Munasarjat ovat kookkaat ja turvonneet ja vatsaonteloon voi kertyä nestettä. Lievissä tapauksissa hoidoksi riittää lepo, mutta vaikeammissa tapauksissa voidaan tarvita sairaalahoitoa. Munasarjojen ylistimulaatiota ei tapahdu, mikäli hoito keskeytetään tai kun lääkitys toteutetaan hallitusti. Antagonisteja käytettäessä hyperstimulaatio voidaan välttää lähes kokonaan.

Monisikiöinen raskaus 

Itsestään alkaneista raskauksista noin 1,5 % on kaksosraskauksia. Vaikka valtaosa monisikiöisistä raskauksista sujuu hyvin, niihin liittyy kuitenkin aina lisääntynyt keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riski. Riski voidaan välttää siirtämällä kohtuun ainoastaan yksi alkio kerrallaan.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)