Siirry sisältöön
Dextra / Lapsettomuus / UKK – Usein kysytyt kysymykset

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mitä teen, jos vuoto alkaa viikonloppuna ja klinikka on kiinni?

Hoito-ohjeet pyritään antamaan aina hyvissä ajoin ennen hoidon alkua, toimi siis hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan. Ehdit ottaa yhteyttä klinikkaan heti maanantaiaamuna. Hoitosuunnitelman voit tarkistaa omakannasta https://www.kanta.fi

Mitä, jos vuoto alkaa ennen raskaustestipäivää?

Tukilääkitystä on syytä jatkaa raskaustestiin saakka. Ota kuitenkin yhteyttä klinikalle, niin annamme jatko-ohjeet yksilöllisen tilanteen mukaan.

Mitä teen, jos unohdan pistää irrotuspistoksen ajallaan?

Jos huomaat unohduksen pistospäivänä ennen klo 24.00, niin pistä irrotuspistos mahdollisimman pian ja informoi klinikkaa heti seuraavana aamuna pistosajankohdasta. Jos unohdit pistää irrotuspistoksen kokonaan, niin kysy ennen pistämistä ohjeet klinikalta.

Mitä teen, jos unohdan ottaa lääkkeen (tabletti, pistos)?

Yleensä voit ottaa lääkkeen huomattuasi unohduksen tai jatkaa lääkkeen käyttöä ohjeen mukaan seuraavasta annoksesta. Jos kyseessä on pistettävät lääkkeet, esimerkiksi ns. jarrulääke (Fyremadel, Ganirelix), niin pistä lääke heti huomattuasi unohduksen ja informoi klinikkaa unohduksesta.

Mitä teen, jos sairastun ja oksennan lääkkeenoton jälkeen?

Useimmat lääkkeet imeytyvät hyvin nopeasti ja ehtivät näin ollen imeytyä. Jos oksentaminen tapahtuu hyvin pikaisesti lääkkeenoton jälkeen (30min), niin silloin voit ottaa lääkkeen uudestaan.

Mitä teen, jos pistostarvikkeet tai lääke on viallinen?

Viallista lääkettä ei saa käyttää. Vie pakkaus apteekkiin, saat korvaavan lääkeannoksen sieltä.

Mitä teen, jos lääkäri on unohtanut kirjoittaa reseptin tai apteekista ei saa heti tarvittavaa lääkettä?

Lääkkeet kannattaa varata/hakea apteekista hyvissä ajoin ennen suunniteltua hoitoa. Jos kuitenkin resepti puuttuu, niin apteekki voi ottaa yhteyttä klinikkaan tai voit myös itse soittaa tai laittaa kiireellistä viestiä sovelluksen kautta, niin hoidamme sinulle reseptin. Jos tarvitset reseptin klinikan ollessa kiinni, voit soittaa Pihlajalinnan puhelinpalveluun (010 312 010) ja pyytää heitä tavoittelemaan omaa lääkäriäsi. Myös Pihlajalinnan päivystys Munkkivuoressa Helsingissä on hoitanut puuttuvat reseptit tarvittaessa. https://www.apteekki.fi – tai https://www.yliopistonapteekki.fi/– linkistä voit tarkistaa lääkehaun kautta, mistä apteekista sinulle määrättyä lääkettä on saatavilla.

Onko vaarallista, jos vatsapistoksen jälkeen tulee tippa verta tai lääkettä tulee ulos?

Ei ole vaarallista. Pistoskohtaa kannattaa painaa napakasti hetken aikaa.

Voiko korona- tai influenssarokotteen ottaa hoitojen tai raskauden aikana?

Korona- ja influenssarokotteen ottaminen on suositeltavaa myös hoitojen/raskauden aikana. Mahdollisen rokotusreaktion vuoksi rokotetta ei kannata ottaa juuri toimenpidettä edeltävänä päivänä tai toimenpidepäivänä. https://blogi.thl.fi/koronarokotus-raskauden-aikana-suojaa-seka-raskaana-olevaa-etta-lasta/

Mitä liikuntaa voi harrastaa hoitojen aikana tai toimenpiteiden jälkeen?

Yleisesti hoitojen aikana voi liikkua ja harrastaa normaalisti. Muutama päivä ennen munasolujen keräystä ja muutama päivä heti keräyksen jälkeen on syytä välttää raskasta fyysistä rasitusta. Jos munarakkuloita on paljon, niin toimi toimenpidepäivänä annettujen kotiohjeiden mukaan.

Voiko alkoholia käyttää hoitojen aikana?

Alkoholin käyttö ei ole kiellettyä hoitojen aikana.

Voiko alkio tippua siirron jälkeen?

Alkio ei voi tippua.

Onko normaalia, että on alavatsakipuja munasolujen keräyksen jälkeen? Milloin pitää huolestua?

Usein toimenpiteiden jälkeen voi olla epämiellyttävää tuntemusta/alavatsakipua/verensekaista vuotoa parin päivän ajan. Myös turvotus ja aristus ovat tavallisia. Kipuun voi tarvittaessa ottaa särkylääkettä (mieluiten parasetamolia). Fyysistä rasitusta on syytä välttää muutaman päivän ajan. Klinikkaan on syytä ottaa yhteyttä, mikäli kipu on häiritsevää, nousee yli 38 asteen kuume tai jos vuoto muuttuu kuukautisvuotoa runsaammaksi. Päivystysaikana on syytä olla yhteydessä siihen lähialueen sairaalaan, jossa on naistentautien päivystys.

Onko normaalia, että on alavatsakipuja kohdun limakalvon näytteen jälkeen?

Näytteenoton jälkeen voi tulla niukkaa rusehtavaa vuotoa ja olla epämiellyttävää tuntemusta/alavatsakipua muutaman päivän ajan. Jos jälkivuoto muuttuu runsaammaksi tai pahanhajuiseksi, tulee alavatsakipuja tai lämpöä, niin otathan yhteyttä klinikkaan.

Milloin yhdynnät eivät ole hoidon aikana sallittuja/suositeltavia?

Hoitava lääkärisi ohjeistaa sinua erikseen, mikäli yhdynnöistä suositellaan pidättäytymistä.

Miten teen ovulaatiotestejä?

Ovulaatiotestejä on erilaisia. Noudata jokaisen pakkauksen omaa ohjetta.

Mitä ovulaatiotestiä suositellaan?

Ovulaatiotestit on hyvä hankkia apteekista, jotta tiedämme niiden olevan luotettavia. Yksittäistä suositusta ovulaatiotestistä ei ole. Luotettavia ovulaatiotestejä on sekä liuskatesteinä että digitaalisena, mutta digitaaliset testit ovat tarkimpia.

Missä voin käydä laboratoriokokeissa?

Laboratoriokokeet otetaan mielellään Dextra Hedelmällisyysklinikalla, mutta sinulla on mahdollisuus käydä myös esimerkiksi Pihlajalinnan eri toimipisteissä, oman työterveyshuollon kautta tai HUS-labin toimipisteissä. Pihlajalinnan toimipisteisiin riittää sähköinen lähete, mutta asioidessasi HUS- labissa, tarvitset printatun paperilähetteen. Tämän saat tarvittaessa hoitavalta lääkäriltäsi. Huomioithan, että osa laboratoriokokeista on Dextra Hedelmällisyysklinikalla edullisempia kuin muualla Pihlajalinnassa.

Mitä vitamiineja suositellaan ja mistä on haittaa?

Raskautta suunnitellessa on hyvä olla käytössä Foolihappo 400-500µg/vrk sekä D-vitamiini 20µg/vrk. Monipuolisesta ja terveellisestä ravitsemuksesta on tärkeää pitää huolta. Mitään vitamiineja tai luontaistuotteita ei pidä käyttää yli suositeltujen annosten.

Mitä ruokarajoitteita on raskausaikana?

Ajankohtaiset ravitsemussuositukset raskaus- ja imetysajalle löydät THL:n nettisivuilta. https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja- ravitsemus/ravitsemus/ravitsemussuositukset/raskaus-ja-imetysaika

Milloin DHEA ja/tai Ubikinoli pitää lopettaa?

DHEA ja Ubikinoli jatkuvat positiiviseen raskaustestiin asti.

Onko soittopyynnöt lääkärille ilmaisia?

Soittopyynnöt eivät ole ilmaisia, lääkäri laskuttaa pidemmistä puheluista käytetyn ajan mukaan.

Mitä kaikki tutkimukset, hoidot ja lääkkeet tulevat maksamaan?

Dextra Hedelmällisyysklinikan nettisivuilta löydät vastaanottokäyntien, tutkimusten ja hoitojen hinta-arvioita. Hoidonsuunnittelun yhteydessä saat hoitavalta lääkäriltäsi tarkemman arvion tulevan hoitosi kustannuksista. Lääkkeiden hinnat löydät osoitteesta https://www.apteekki.fi tai https://www.yliopistonapteekki.fi

Mitä NIPT-käyntiin kuuluu?

NIPT-käynnin yhteydessä annetaan tutkimukseen liittyvä neuvonta ja tarkistetaan ultraäänellä (vatsan päältä) sikiön syke raskauden tilan varmistamiseksi. Mikäli haluat laajemman ultraäänitutkimuksen samalla kertaa, mainitse siitä jo ajanvarausvaiheessa. Tällöin laskutamme raskaudenajan ultraäänitutkimuksen mukaan.

Mistä tietää mikä on ensimmäinen vuotopäivä?

Ensimmäinen vuotopäivä on se, jolloin kunnon verinen vuoto alkaa. Tiputteluvuotoa ei lasketa.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)