Siirry sisältöön
Dextra / Lapsettomuus / Hedelmällisyyskartoitus

Hedelmällisyyskartoitus

Asiantunteva gynekologi tai lapsettomuuslääkäri pystyy karkeasti arvioimaan sekä naisen, että miehen hedelmällisyyttä haastattelun ja muutaman helposti toteutettavan tutkimuksen avulla.

Jotta hedelmällisyyttä voi yksilön kohdalla luotettavasti arvioida, on oleellisen tärkeää tietää henkilön ikä, mahdolliset sairaudet, tiedot aiemmista mahdollisista raskauksista sekä kartoittaa hedelmällisyyteen vaikuttavia elämäntapoja.

Miehen kohdalla perustutkimuksena tehdään sperma-analyysi, jossa tutkitaan siittiöiden määrä, liikkuvuus ja mahdolliset vasta-aineet.

Naisen hedelmällisyyden kartoitus koostuu terveystietojen lisäksi gynekologisesta ultraäänitutkimuksesta ja AMH–hormonin mittauksesta. Tarpeen mukaan voidaan tehdä myös munajohdinten aukiolotutkimus, jos on aihetta epäillä, että munajohtimet olisivat vahingoittuneet esimerkiksi endometrioosin, kohtutulehduksen tai sairastetun klamydian seurauksena.

Gynekologiseen perustarkastukseen kuuluu nykypäivänä usein myös emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus, mutta lapsettomuushoitoihin erikoistunut gynekologi osaa usein arvioida munasarjojen tilannetta etenkin hedelmällisyyden kannalta yleisgynekologia tarkemmin. Laskemalla munasarjojen AFC –luku (antral follicle count) saadaan karkea arvio munasarjojen jäljellä olevasta kapasiteetista.

Ultraäänitutkimusta täydentää AMH-hormonin (anti mullerian hormone) mittaus.

Naisen hedelmällisyys laskee dramaattisesti 38-42 ikävuoden välillä. Ikä onkin tärkein naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä, mutta erityisesti tässä ikäryhmässä yksilölliset vaihtelut ovat suuria. Iso osa 38-vuotiaista tulee vielä raskaaksi helposti, mutta 42-vuotiaista suurin osa ei enää hoidoillakaan.

Naisen munasolujen aiheet kehittyvät tyttövauvalla jo raskausaikana ja tämän vuoksi munasolujen DNA vanhenee samaan tahtiin naisen kanssa. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän kaikissa soluissamme tapahtuu DNA vaurioita. Munasolujen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että yhä harvempi munasolu on kykenevä aikaan saamaan normaalin raskauden. Länsimaalaisten naisten keskimääräinen vaihdevuosi-ikä on 51 vuotta, mutta hedelmöityskelpoiset munasolut loppuvat jo useita vuosia, jopa lähes 10 vuotta, aiemmin.

Joskus naisen munasarjareservi voi vähetä selvästi jo ennen 36-38 vuoden ikää.

Jos suvun naisilla on todettu varhaisia vaihdevuosia tai itsellä on jokin perussairaus, kannattaa oma tilanne selvittää jo mahdollisimman varhain.

Dextra Hedelmällisyysklinikan kaikki lääkärit ovat erittäin kokeneita arvioimaan yksilöllisen tilanteesi.

Jos hedelmällisyys mietityttää, kannattaa rohkeasti varata aika vastaanotolle, käymme asiaa läpi yhdessä ja teemme tarvittavat tutkimukset.

Kun faktat ovat tiedossa, on usein helpompi tehdä päätöksiä ja valintoja.

Lue myös:

https://dextrahedelmallisyysklinikka.fi/2020/03/17/anti-muller-hormoni-amh-voiko-naisen-

hedelmallisyytta-mitata/https://dextrahedelmallisyysklinikka.fi/hedelmoityshoidot/munasolujen-ennakoiva-pakastus/

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)