Siirry sisältöön
Dextra / Raskausklinikka / Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset

Raskauden seuranta ultraäänitutkimuksilla 

Mitä hyötyä on alkuraskauden ultraäänitutkimuksesta?

Ultraäänitutkimus voi olla varhaisraskaudessa tarpeen mikäli tulee veristä vuotoa, on kipuja tai jos taustalla on lapsettomuutta tai toistuvia keskenmenoja. Varhaisultraääni on tarpeen myös silloin, jos aikaisemmin on ollut kohdunulkoinen raskaus tai on epäilys kohdunulkoisesta raskaudesta. Positiivinen raskaustesti itsessään ei kerro siitä, onko raskaus normaali ja sijaitseeko se kohdun sisällä. Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa saadaan varmistettua raskauden sijainti.

Jos ultraäänitutkimus tehdään kovin aikaisin, saattaa löydös jäädä epäselväksi aiheuttaen ylimääräistä huolta. Jos ultraäänitutkimuksessa nähdään pieni sikiö, mutta ei vielä sydämen sykettä, voidaan tilanne varmistaa tekemällä uusi ultraäänitutkimus yleensä 1–2 viikkoa myöhemmin.

Mitä alkuraskauden ultraäänitutkimus kertoo? 

Ultraäänitutkimuksessa saadaan tietoa raskauden kestosta, sijainnista, sikiön elossa olosta ja siinä selviää myös sikiöiden lukumäärä. Tuulimunaraskaudessa sikiö ei kehity lainkaan, silloin nähdään vain sikiöpussi, joka on tyhjä tai jonka sisällä on pelkkä ruskuaispussi. Joskus alkion kehitys on alkanut normaalisti, mutta pysähtynyt sitten. Tällöin ultraäänitutkimuksessa nähdään raskausviikkoihin nähden pienempi sykkeetön sikiö.

Miten alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään? 

Alkuraskauden ultraäänitutkimus tehdään yleensä emättimen kautta ja silloin virtsarakon on hyvä olla tyhjä tutkimukseen tultaessa.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)