Siirry sisältöön
Dextra / Ajankohtaista / Lahjasolut / Lahjoittaisitko sukusoluja?

Lahjoittaisitko sukusoluja?

Lahjoitettuja siittiöitä voidaan tarvita lapsettomuushoidoissa monista eri syistä. Pariskunnan lapsettomuuden taustalla voi olla miehen siittiötuotannon ongelmat tai miehestä johtuvat merkittävät perinnölliset sairaudet. Lahjoitettuja siittiöitä tarvitaan myös silloin jos lasta toivoo itsellinen nainen tai naispari.

Kuka voi lahjoittaa siittiöitä

Siittiöiden luovuttajista on jatkuvasti pulaa. Lahjoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa 18-45-vuotias terve mies. Ensimmäiseksi lahjoittajalle tehdään siemennesteanalyysi, jolla varmistetaan soveltuuko hän siittiöiden laadun perusteella lahjoittajaksi. Samassa yhteydessä selvitetään myös siittiöiden selviäminen pakastuksesta ja sulatuksesta, koska lahjoitettuja siittiöitä tullaan säilyttämään klinikalla pakastettuna ja niiden täytyy selvitä pakastus- ja sulatusprosessista riittävällä tavalla.

Miten siittiöiden luovuttaminen tapahtuu käytännössä

Lahjoittajalle varataan lääkäriaika, jolloin kartoitetaan terveystilanne sekä mahdolliset perinnölliset sairaudet. Veri-ja virtsakokein suljetaan pois tarttuvat infektiot sekä tutkitaan kromosomit. Lääkäri käy myös läpi lahjoittamisen prosessin ja sitä säätelevän lainsäädännön, hedelmöityshoitolain.

Lääkärikäynnin jälkeen varataan psykologille aika, jossa käydään läpi lahjoittamiseen liittyvät oikeudelliset, psykologiset ja eettiset seikat. Mikäli sekä lääkärin, psykologin että laboratoriotutkimusten perusteella kaikki on kunnossa, voi sperman pakastaminen klinikalla alkaa. Sperman luovutus tapahtuu Dextra Lapsettomuusklinikalla erikseen tarkoitusta varten varatussa omassa, rauhallisessa tilassa. Yleensä luovutuskertoja tarvitaan noin 10, hieman tilanteesta riippuen. Siittiöt säilytetään pakastettuna Dextra Lapsettomuusklinikan omassa spermapankissa.

Hedelmöityshoitolaki säätelee

Hedelmöityshoitolaki säätelee lahjoittamista tarkasti. Kaikki lahjoittajat rekisteröidään eikä näin ollen sukusoluja voi lahjoittaa Suomessa anonyymisti. Lain mukaan lahjasukusoluhoidosta syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus tietää lahjoittajan henkilöllisyys. Vanhempia kannustetaan kertomaan lapselle avoimesti hänen alkuperästään. Lahjoittamisesta maksetaan ainoastaan lain säätelemä korvaus, ja tällä pyritään takaamaan se, että lahjoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Lahjoittaja voi milloin tahansa perua suostumuksensa sukusolujensa käyttöön ellei sukusoluja ole vielä hedelmöitetty.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)