Siirry sisältöön
Dextra / Ajankohtaista / Hedelmöityshoidot / Onko elintavoilla merkitystä raskaaksi tulossa

Onko elintavoilla merkitystä raskaaksi tulossa

Lapsettomuuslääkärinä voin vastata yllä olevaan kysymykseen yhdellä sanalla: kyllä! Mutta mitä pitäisi omassa arjessa välttää tai mitä suosia, jos haluaa tulla raskaaksi?

Tupakka, ylipaino tai alipaino sekä tärkeät vitamiinit

Tupakointi olisi syytä jättää jo silloin, kun toivotaan raskautta. Kuten alkoholi, se vaikuttaa munasoluihin ja siittiötuotantoon. Ylipaino on ongelma siksi, että se vaikuttaa ovulaatioon. Toisaalta alipainokaan ei ole hyväksi. Kuukautiset voivat tulla normaalisti, mutta joskus rasvakudosta on niin vähän, että ovulaatiota ei tapahdu. Alipainoisen keho voi myös reagoida poikkeavasti lapsettomuushoitoihin. Liikunta on tärkeää hyvinvoinnille, mutta siinäkin liika on liikaa. 

Raskautta toivovalle tärkeitä ovat D-vitamiini, foolihappo ja rauta. Yllättävän monella on raudanpuute, joka vaikuttaa immuniteettiin ja kohdun limakalvoon. Tätä ei aina huomata, sillä raudan viite-arvot ovat liian matalat. Pitäisi myös muistaa, että rautavarastot tyhjenevät ennen kuin hemoglobiinarvo tippuu, joten hyvä hemoglobiinipitoisuus ei takaa riittävää raudansaantia. Muita tärkeitä ovat hivenaineet: omega-rasvahapot, ubikinoni ja antioksidantit.

Samat suositukset liittyen tupakointiin ja ruokavalioon koskevat myös miestä. Miehellä on suuri merkitys myös keskenmenoissa, koska tarpeeksi laadukkaita alkioita ei ole alun perin muodostunut.

Vinkkejä omaan keittiöön

Mitä sitten kannattaisi valmistaa omassa keittiössä? Raskautta toivovalle välimerellinen ruokavalio sopii hyvin, sillä se on maukasta ja terveellistä.

Entä mitä kannattaisi välttää? Suosittelen välttämään ruoan säilytyksessä ja valmistamisessa teflonia ja muovia. Omassa ympäristössä kannattaa pyrkiä välttämään erilaisia kemikaaleja.

Lopuksi hyviä uutisia: herkutellakin saa, sillä esimerkiksi espresso ja tumma suklaa ovat hyväksi kohtuudella nautittuna.

Raskautta toivottaessa elintapojen tarkistaminen koskee molempia osapuolia – se on pariskunnan yhteinen asia!

Kirjoittanut:

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)