Siirry sisältöön
Dextra / Ajankohtaista / Lapsettomuus / Raskauden seuranta lapsettomuushoitojen jälkeen

Raskauden seuranta lapsettomuushoitojen jälkeen

Kun hedelmöityshoidot – usein raskaan ja pitkänkin yrittämisen ja odottelun jälkeen – tuottavat toivotun tuloksen eli raskauden, pariskunta tai itsellinen nainen on uuden vaiheen edessä. Haave omasta lapsesta on jo aimo askeleen lähempänä toteutumista, mutta toisaalta mieltä painaa huoli siitä, meneekö kaikki hyvin.

Raskauden seuranta on välttämätöntä kaikille lasta odottaville, ja hedelmöityshoitojen jälkeen se on erityisen tärkeää. Kun raskauden alkamiseen on liittynyt jännitystä ja stressiä, on huojentavaa saada asiantuntijalta jatkuvaa tukea ja tietoa sen etenemisestä.

Me Dextrassa tarjoamme mahdollisuuden kattavaan raskauden seurantaan ja turvallisiin, yksilöllisiin lisätutkimuksiin. Palveluksessasi on kattava asiantuntijatiimimme, joten voimme tarjota pitkäjänteisen ja turvallisen jatkumon aina hedelmöityshoitoja edeltävistä tutkimuksista lapsen syntymään saakka.

Joukkoamme vahvistaa nyt myös kokenut perinatologi Laura Seikku. Perinatologia on äidin ja lapsen terveydestä ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeen huolehtiva lääketieteen ala.

Milloin ja miten raskauden seuranta aloitetaan? 

Raskauden perusseurannassa julkisella sektorilla noudatetaan yhtenäistä kaavaa, jonka mukaan vauvan odottaja pääsee tapaamaan neuvolalääkäriä ja terveydenhoitajaa sekä ultraääniseuloihin ja muihin tarpeelliseksi katsottuihin tutkimuksiin. Jos kuitenkin kaipaat lisävarmistusta raskauden etenemisestä, voit Dextrassa päästä varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen. Tämä kannattaa tehdä aikaisintaan raskausviikoilla 6–8, ellei mitään hälyttäviä oireita ole ilmennyt ennen sitä.

Varhaisraskauden ultrassa varmistetaan, että kyseessä on kohdunsisäinen raskaus ja että se on lähtenyt etenemään normaalisti. Yli 6. viikolla olevasta raskaudesta pyritään näkemään myös kehittyvän alkion syke. Jos kaikkea ei saada kerralla selväksi, tarpeen mukaan voidaan tehdä uusi ultra muutaman viikon kuluttua.

Raskauden seuranta tapahtuu aina yksilöllisesti

Niin Dextrassa kuin neuvoloissakin raskauden seuranta pyritään toteuttamaan aina yksilöllisesti. Kun kyseessä on hedelmöityshoidoilla alkanut raskaus, mukana voi olla erilaisia riskiä lisääviä tekijöitä, takana mahdollisesti keskenmenoja ja raskaana olevan naisen ikäkin saattaa vaikuttaa asiaan.

Toteutuupa raskauden seuranta sitten neuvolassa tai yksityisesti, on tärkeää, että hoitohenkikökunta tietää raskauden saaneen alkunsa hedelmöityshoidoilla. Räätälöity, monipuolinen ja erityiset riskit huomioiva seuranta voi olla tarpeen niin henkisesti kuin fyysisestikin. Dextrasta saat raskautesi aikana täyden tuen ja kaikki tarvittavat palvelut.

Mitä tutkimuksia raskauden seuranta sisältää?

Kuten jo tulikin ilmi, ultraäänitutkimuksia voidaan tehdä tarpeen ja toiveiden mukaan useita kertoja raskauden eri vaiheissa. Suomessa jokaiselle raskaana olevalle naiselle tarjotaan mahdollisuus osallistua kahteen ultraäänitutkimukseen sikiöseulontaan liittyen. Ensimmäisellä raskauskolmanneksella raskausviikoilla 11–13 tehdään ensimmäinen seulontatutkimus, jossa tutkitaan niskaturvotus ja seulotaan mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia. Toinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 19–21, jolloin tarkastellaan sikiön rakenteita.

Näiden lisäksi Dextrassa voidaan seurata raskauden etenemistä ja sikiön kasvua ultraäänitutkimuksin missä tahansa raskauden vaiheessa, tarvittaessa myös 3D-ultraäänen avulla. Kaikki tutkimukset ovat äidille ja sikiölle turvallisia.

NIPT-tutkimukset

Non-Invasive Prenatal Test eli NIPT-tutkimuksessa selvitetään sikiön kromosomeja äidin verinäytteestä turvallisesti, tarkasti ja nopeasti. Näin seulotaan mahdollisia kromosomipoikkeavuuksia niissä tapauksissa, joissa riski esimerkiksi Downin syndrooman ja trisomioiden 13 sekä 18 suhteen on tavallista korkeampi. Samalla voidaan seuloa mahdollisia sukukromosomien poikkeamia ja yleisiä geneettisiä poikkeavuuksia.

Julkisella sektorilla NIPT-tutkimusta tarjotaan, mikäli seulonnoissa kromosomipoikkeavuuden riski todetaan kohonneeksi. Dextrassa tutkimus voidaan halutessasi tehdä, vaikka et kuuluisikaan riskiryhmään. Jos NIPT-tutkimukseen päädytään, se tehdään yleensä raskausviikkojen 11–20 aikana.

Entä keskenmenoriskit ja lapsen terveys?

Raskauden etenemiseen liittyy monen hedelmöityshoidolla raskaaksi tulleen mielessä keskenmenoriski. Kuinka suuri se oikein on? Luonnonmenetelmällä raskaaksi tulleista naisista joka kolmas on kokenut keskenmenon, ja koeputkihedelmöityksen yhteydessä keskenmenoja tapahtuu 25–40 prosentille naisista. Jos kohtuun siirretystä alkiosta on tutkimuksessa poissuljettu kromosomipoikkeavuudet, keskenmenoriski putoaa 5–7 prosentin paikkeille.

Entä ovatko hedelmöityshoitojen avulla syntyneet lapset terveitä? Suomalaislapsista noin 3,3 prosenttia syntyy koeputkihedelmöityksen seurauksena. Näiden lasten fyysinen terveydentila ja älyllinen kehitys eivät eroa luonnonmenetelmällä alkunsa saaneiden lasten kehityksestä.

Riskit sikiön pienipainoisuudesta, ennenaikaisesta synnytyksestä ja rakennepoikkeavuuksista ovat tosin hiukkasen koholla verrattuna luonnonmenetelmällä alkunsa saaneisiin lapsiin, mutta huojentavaa tutkimustietoakin on olemassa. Esimerkiksi hiljattain julkaistussa saksalaisessa tutkimuksessa koeputkihedelmöityshoidoilla alkunsa saaneiden ja spontaanin hedelmöityksen seurauksena syntyneiden lasten terveydessä ei todettu eroja 5,5 vuoden iässä.

Kun olet vihdoin tullut raskaaksi, sinulla on kaikki oikeus iloita ja nauttia tilanteesta. Me Dextrassa olemme tukenasi raskauden kaikissa vaiheissa aina synnytykseen asti.

Laura Seikku
Naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, LKT

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)