Toistuvat keskenmenot – vierailu Tanskassa
Kööpenhamina, Hvidovren sairaala 28.11.2024.
Pääsimme tutustumaan Kööpenhaminan yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimivan Keskenmenoklinikan toimintaan. Tanskassa kaikilla toistuvista keskenmenoista kärsivillä on mahdollisuus päästä tarkempiin tutkimuksiin keskenmenojen syiden selvittämiseksi. Uuden raskauden alettua he pääsevät tarkkaan raskauden seurantaan.
Tällainen keskenmenoklinikka on toiminut Tanskassa jo yli 10 vuoden ajan. Klinikalle pääsee tarkempiin tutkimuksiin ja hoitoihin, kun takana on 3 alkuraskauden keskenmenoa biokemialliset raskaudet mukaan lukien tai 2 myöhäistä keskenmenoa. Potilaat saavat lähetteen keskenmenoklinikalle omalta lääkäriltään. Lähetteen saavuttua pariskunnan tilanteeseen tutustutaan tarkemmin. Heistä otetaan perustutkimusten lisäksi iso määrä verikokeita. Lääkäri määrää löydösten perusteella jatkotutkimukset ja sopivan hoidon jokaiselle yksilöllisesti. Lisäksi kaikki saavat selkeät ohjeet, kuinka toimia seuraavan raskauden alkaessa.
Hvidovren keskenmenoklinikka on hoitajavetoinen. Siellä on täysipäiväisesti töissä kaksi hoitajaa Karen ja Marie, jotka vastaavat klinikan toiminnasta. Klinikan vastuulääkärinä toimii professori Henriette Svarre Nielsen, joka on jo parin vuosikymmenen ajan tehnyt paljon töitä ja tutkimusta keskenmenojen parissa. Klinikan ideana on, että aktiivisella välittämisellä ja toimimisella vaikutetaan myös psykologisesti potilaiden hyvinvointiin. Käytössä on selkeä toimintamalli, joka jaetaan kaikille potilaille:
Potilaat ovat yhteydessä raskaustestin ollessa positiivinen. Niin sanottu raskausverikoe hCG tarkistetaan kahdesti muutaman päivän välein, jotta nähdään, että raskaus etenee normaalisti ja keltarauhashormoni- eli progesteronitaso tarkistetaan myös. Kun tulokset ovat valmistuneet, hoitaja soittaa. Viikon kuluttua hCG tarkistetaan uudelleen. Siitä viikon kuluttua eli noin raskausviikolla 6+ tehdään ensimmäinen ultraäänitutkimus, jossa tarkistetaan raskauden sijainti ja sikiön sydämen syke. Sen jälkeen ultraäänitutkimus tehdään lähes viikoittain ensimmäiseen raskauden ajan seulontatutkimukseen asti. Sen jälkeenkin voi käydä keskenmenoklinikalla vielä kertaalleen ultraäänitutkimuksessa raskausviikolla 15-16. Ultraäänitutkimusten lisäksi keskenmenoklinikan hoitajat tarjoavat keskustelutukea sekä puhelimitse että käyntien yhteydessä.
Lisäksi kaikille aloitetaan keltarauhashormonitukilääkitys heti raskaustestin ollessa positiivinen. Ja muita lääkkeitä ja infuusioita tarvittaessa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan. Hvidovren keskenmenoklinikalla hoidetaan noin 180 paria vuosittain. Oli ilahduttavaa nähdä, miten paljon tukea ja hoitoa keskenmenoista kärsiville on tarjolla julkisella puolella.
Hvidoren sairaalassa tehdään myös paljon tutkimusta keskenmenoihin liittyen. Sairaalalla on arvokas tietokanta, johon on kerätty tietoa keskenmenopotilaiden kokonaisterveydestä jo pitkään. Tätä tietokantaa apuna käyttäen on saatu tehtyä lukuisia tutkimuksia siitä, mitkä tekijät vaikuttavat keskenmenojen taustalla. Tutkimuksia sekä tietoa tulee koko ajan lisää. Klinikkavierailun yhteydessä saimme kuulla uusimpia tutkimustuloksia muun muassa kohdun ja emättimen mikrobiomin tutkimisesta ja merkityksestä keskenmenoihin.
Suurimpana projektina keskenmenoklinikalla on meneillään COPL-projekti eli Copenhagen Pregnancy Loss -tutkimus, johon kaikilla klinikalle tulevilla on mahdollisuus osallistua. Tässä lisätietoa projektista: https://www.graviditetstab.dk/ . Projektissa on selvitetty mm. POC- ja niPOC-testien avulla syitä keskenmenojen taustalla. (Testeistä voit lukea lisää nettisivuiltamme.)
Käynti Hvidovren Keskenmenoklinikalla oli erittäin antoisa ja inspiroiva. Saimme vahvistusta sille, että omalla keskenmenoklinikallamme olemme oikealla asialla. Oli ihanaa tutustua ja luoda kontakteja samaa työtä tekeviin sydämellisiin ihmisiin ja jakaa ajatuksia keskenmenojen sekä lapsettomuuspotilaiden hoidoista. Professori Henriette huomauttikin, että on tärkeää huomioida myös ns. biokemialliset raskaudet, koska todennäköisin syy niille on alkion kromosomiviat. Tällöin hänen mielestään paras hoito olisi IVF-hoito yhdistettynä alkiodiagnostiikkaan. Hän harmitteli, ettei alkiodiagnostiikkaa vielä heillä tehdä ja toivoi että lähitulevaisuudessa sekin olisi mahdollista. Meillä Dextran Hedelmällisyysklinikalla puolestaan tehdään eniten alkiodiagnostiikkaa koko Pohjoismaissa, joten meillä olet hyvässä hoidossa myös tältä osin.
https://dextrahedelmallisyysklinikka.fi/keskenmenoklinikka/
Elina Lumioksa
Keskenmenoklinikan vastaava kätilö