Siirry sisältöön
Dextra / Ajankohtaista / Hedelmöityshoidot / Miksi en tule raskaaksi? 10 kysymystä lapsettomuudesta

Miksi en tule raskaaksi? 10 kysymystä lapsettomuudesta

Kun toivottu raskaus ei ala, mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä. Seuraavassa Dextra Lapsettomuusklinikan lääketieteellinen johtaja LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila vastaa kymmeneen usein kysyttyyn kysymykseen miksi raskaus ei ala.

1. Miksi en tule raskaaksi, vaikka yritystä on ollut kovasti?

– Joka 5.–6. parilla on ongelmia raskauden alkamisessa. Syynä voi olla sattuma tai joku selkeä vika, mikä edellyttää hoitoja. Naisilla tavallisin ongelma on ovulaation puuttuminen, miehillä taas siittiöiden vähyys tai huono liikkuvuus. Siksi perustutkimukset kannattaa tehdä molemmille.

”Tuttavani lakkasivat yrittämästä raskautta ja sitten se alkoi heti.” Niin voi joskus käydä, mutta harvoin vika on liiallisessa yrittämisessä.  Lapsettomuus aiheuttaa stressiä, mutta stressi vaikuttaa hyvin vähän raskauden alkamiseen.

2. Voiko yhdynnässä olla liian usein?

– Ei voi. Siittiöitä kehittyy riittävästi, vaikka yhdyntöjä olisi päivittäin. Sen sijaan pidättäytymisestä voi olla haittaa. Jos pidättäytymisaika on yli 5 vrk, siittiöiden laatu heikkenee. Siittiöiden elinkaari kestää muutaman päivän, joten 2–3 yhdyntää viikossa takaa sen, että niitä on aina paikalla.

3. Onko yhdyntäasennolla merkitystä ja saako yhdynnän jälkeen peseytyä?

– Siittiöt pääsevät kohtuun asennosta riippumatta. Peseytyä saa, sillä siittiöt uivat kohtuun heti, eivätkä tule pois pesemällä. Sen sijaan siemenneste ei mene kohtuun, vaan valuu pois, eikä sen peseminen haittaa raskauden alkamista.

4. Voiko yhdynnässä käyttää liukasteita?

– Jotkut liukastevoiteet tappavat siittiöitä. Siksi niitä on paras välttää. Liukasteena voidaan emättimen suulle sipaista tavallista perusvoidetta.

5. Milloin on paras hetki tulla raskaaksi?

– Kun munasolu irtoaa, sillä on reilu vuorokausi aikaa hedelmöittyä. Siittiöt ovat hedelmöityskykyisiä muutaman päivän, joten yhdynnän ei tarvitse välttämättä osua ovulaatiohetkeen. Ovulaatioaika vaihtelee ja joissakin kierroissa sitä ei tapahdu lainkaan. Ovulaatiota ei voi tuntea. Kuitenkin erilaisia tuntemuksia voi olla ja kohdun kaulan limaneritys muuttuu runsaammaksi, mikä auttaa ajoituksessa.

6. Aiheuttavatko e-pillerit lapsettomuutta?

– Eivät aiheuta. Pillereiden lopettamisen jälkeen saattaa kuitenkin kestää jonkin aikaa, ennen kuin munasarjat alkavat toimia normaalisti. Ajan mittaan pillereitä ja kondomiehkäisyä käyttäneet tulevat yhtä hyvin raskaaksi.

7. Tarvitseeko minun muuttaa elintapojani?

– ”Naapurini  tuli raskaaksi, vaikka polttaa askin päivässä ja tissuttelee jatkuvasti.”  Terveydelle haitalliset elintavat eivät estä raskaaksi tulemista, mutta heikentävät mahdollisuuksia merkittävästi. Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö kannattaa ilman muuta lopettaa. Jos olet ylipainoinen, kannattaa laihduttaa edes vähän, sillä yllättävän pienikin painon pudotus voi edesauttaa raskaaksi tulemista. Elintavat vaikuttavat sekä naisen että miehen lisääntymiseen.

8. Koska hedelmällisyys alkaa heiketä?

– “Onhan sinulla vielä aikaa, olet niin nuori.” Hedelmällisyys heikkenee kuitenkin merkittävästi jo 35 ikävuoden jälkeen. Yli 40-vuotiaista vain puolet tulee raskaaksi ja alkaneista raskauksista moni päättyy keskenmenoon.

9. Mitkä muut tekijät alentavat hedelmällisyyttä? 

– Näitä ovat endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti, tulehdukset, epäsäännöllinen kierto, monirakkulaiset munasarjat (PCO), krooniset sairaudet ja siittiöiden huono laatu.

10. Milloin voi lähteä tutkimuksiin?                                                                                  

– Tutkimukset kannattaa aloittaa viimeistään vuoden yrittämisen jälkeen. Jos raskaaksi tuleminen huolestuttaa, perustutkimukset voidaan tehdä milloin tahansa. Jos tiedossa on jokin hedelmällisyyttä alentava tekijä, tutkimuksiin kannattaa hakeutua heti. 

Kirjoittanut:

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)