Lahjamunasoluhoito
Lahjamunasoluilla tehdyissä koeputkihedelmöityshoidoissa raskauden alkamisen todennäköisyys on suurempi kuin millään muilla hedelmöityshoidoilla, keskimäärin 60% alkionsiirroista johtaa raskauteen riippumatta saajan iästä.
Tästä huolimatta lahjamunasoluhoitoihin lähteminen on monelle vaikeakin ja tarkoin harkittu päätös. Tutkimuksista kuitenkin tiedämme, että lahjamunasoluilla lapsen saaneet ovat keskimääräistä tyytyväisempiä vanhempia ja rakastavat lastaan aivan samoin kuin mahdollisia omilla soluilla syntyneitä lapsiaan.
Useimmiten lahjamunasoluhoitoon päädytään silloin, kun omilla munasoluilla ei ole enää mahdollista tulla raskaaksi. Tavallisimmin ongelmat liittyvät naisen ikään ja sen myötä heikentyneeseen munasolujen tuotantoon tai laatuun. Takana saattaa olla useita tuloksettomia IVF-hoitoja omilla munasoluilla ja/tai keskenmenoja.
Joskus jo ensikäynnillä todetaan, että lahjamunasoluhoito on realistisin hoitovaihtoehto onnistuneen raskauden aikaansaamiseksi.
Ennen hoitoon lähtemistä käydään aina tarkasti läpi hoidon kulku ja keskustellaan mieleen nousevista asioista. Kaikkiin lahjasoluhoitoihin kuuluu myös vähintään yksi käynti lahjasoluhoitoihin perehtyneen psykologin vastaanotolla.
Nykyään suurin osa lahjamunamunasoluhoidoista Dextrassa tehdään niin, että lahjoittajan stimulaatio ja munasolujen hedelmöitys tapahtuu lahjoittajalle sopivassa aikataulussa ja alkiot pakastetaan hedelmöityksen ja blastokysti-viljelyn jälkeen.
Tämän jälkeen suunnitellaan alkion siirto pakkasalkion siirtona saajan kohtuun. Näin sekä lahjoittajan, että saajan hoidot voidaan toteuttaa toivotussa aikataulussa huomioiden esimerkiksi mahdolliset ERA/ BeReady –testien tulokset. Munasolujen lahjoittajat ovat terveitä alle 36-vuotiaita naisia, jotka ovat käyneet läpi lääkärin ja psykologin tarkastuksen, heidät on testattu tarttuvien tautien varalta ja heidän hedelmällisyytensä on arvioitu hyväksi. Kaikki lahjoittajamme seulotaan ja hoidetaan Dextra Hedelmällisyysklinikalla oman henkilökuntamme toimesta.
Suomen lain mukaan sukusolujen lahjoittajat rekisteröidään Valviraan, mutta itse lahjoitus tapahtuu täysin anonyymisti. Syntyvällä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus saada lahjoittajan henkilöllisyys tietoonsa näin halutessaan.
Koska munasolujen lahjoittajia on Suomessa toistaiseksi vähemmän kuin niiden tarvitsijoita, on hoitoihin tilanteesta riippuen yleensä noin 4-6 kk jono. Ikäraja lahjamunasoluhoitoihimme on 46 vuotta.
Tarkempia tietoja ja neuvontaa koskien lahjamunasoluhoitoja saat paitsi hoitavalta lääkäriltäsi myös lahjasoluhoitajiltamme Annelta ja Sannalta lahjasolut@dextra.fi
Kuuntele myös Helminauha podcast aiheesta https://www.youtube.com/watch?v=iVTU4lGSx5I
Asiakasblogi lahjasoluhoidoista https://dextrahedelmallisyysklinikka.fi/2021/08/23/munasolulahjoituksella-aidiksi/