Siirry sisältöön
Dextra / Lapsettomuus ja lapsettomuustutkimukset / Naisen hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä

Naisen hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä

Naisen hedelmällisyyteen vaikuttaa laaja joukko biologisia, elämäntapaan liittyviä ja ympäristöllisiä tekijöitä. Hedelmällisyys määritellään kyvyksi tulla raskaaksi ja synnyttää terve lapsi, ja se on herkkä monille muutoksille naisen kehossa ja elämässä. Hedelmällisyyden ymmärtäminen auttaa arvioimaan mahdollisia haasteita ja tarpeen vaatiessa hakeutumaan oikeanlaisen avun ja hoidon pariin.

Biologiset tekijät

Merkittävin naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on ikä. Naisten hedelmällisyys on huipussaan noin 20–30-vuotiaana, minkä jälkeen munasolujen laatu ja määrä alkavat vähentyä. Noin 35. ikävuoden jälkeen hedelmällisyys laskee jyrkemmin ja yli 40-vuotiailla raskaaksi tulemisen todennäköisyys on huomattavasti pienempi.

Hormonaaliset häiriöt voivat myös vaikuttaa hedelmällisyyteen. Esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on yleinen syy ovulaatiohäiriöihin. Kilpirauhasen toimintahäiriöt, joko yli- tai vajaatoiminta, voivat häiritä kuukautiskiertoa ja vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Lisäksi kohdun ja munanjohtimien rakenteelliset poikkeavuudet, kuten endometrioosi tai kohdun polyypit, voivat estää hedelmöityksen tai sikiön kiinnittymisen.

Elämäntapatekijät

Elämäntavoilla on merkittävä vaikutus naisen hedelmällisyyteen. Tupakointi heikentää munasolujen laatua ja nopeuttaa munasarjojen ikääntymistä. Alkoholin runsas käyttö ja huumeet voivat myös vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen. Ylipaino tai alipaino aiheuttavat hormonitasapainon häiriöitä ja siten voivat häiritä  ovulaatiota.

Stressi on tekijä, joka voi vaikuttaa hormonaaliseen säätelyyn ja siten häiritä kuukautiskiertoa ja ovulaatiota. Vaikka stressin suoraa vaikutusta hedelmällisyyteen ei täysin ymmärretä, on selvää, että pitkäaikainen psyykkinen kuormitus voi lisätä raskaaksi tulemisen haasteita.

Ympäristölliset tekijät ja sairaudet

Altistuminen tietyille ympäristömyrkyille, esimerkiksi torjunta-aineille, raskasmetalleille ja muille haitallisille kemikaaleille, voi heikentää hedelmällisyyttä. Työympäristö, jossa altistutaan näille aineille, saattaa lisätä riskiä hedelmällisyysongelmiin.

Krooniset sairaudet, esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine ja autoimmuunisairaudet, voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen joko suoraan tai niiden hoitoon käytettyjen lääkkeiden kautta. Lisäksi lantion alueen tulehdussairaudet ja seksuaalisesti tarttuvat infektiot, klamydia tai tippuri, voivat vahingoittaa munanjohtimia ja estää hedelmöityksen.

Tukitoimet hedelmällisyyden ylläpitämiseksi

Naisen hedelmällisyyttä voidaan tukea monin tavoin. Terveelliset elämäntavat, monipuolinen ruokavalio, liikunta ja riittävä uni edistävät hormonaalista tasapainoa ja yleistä hyvinvointia. Painonhallinta ja päihteiden välttäminen ovat erityisen tärkeitä. Hedelmällisyyteen vaikuttavien oireiden, epäsäännöllisen kuukautiskierron tai kovien kuukautiskipujen tunnistaminen ajoissa, voivat auttaa löytämään mahdollisia ongelmia ja hoitokeinoja.

Hedelmällisyyden suojelemiseksi ja tukemiseksi on tärkeää ymmärtää omaa kehoansa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tämä mahdollistaa myös oikea-aikaisen ja yksilöllisen tuen saamisen, jos raskaus ei toivottuun aikaan onnistu.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)