Siirry sisältöön
Dextra / Lapsettomuus ja lapsettomuustutkimukset / Sekundäärinen lapsettomuus

Sekundäärinen lapsettomuus

Sekundäärisestä lapsettomuudesta puhutaan silloin, kun henkilö tai pariskunta kokee vaikeuksia tulla raskaaksi sen jälkeen, kun he ovat aiemmin onnistuneet saamaan yhden tai useamman lapsen. Tämä erottaa sekundäärisen lapsettomuuden primaarisesta lapsettomuudesta, jossa raskauden alkaminen ei onnistu, eikä taustalla ole laisinkaan aiempia raskauksia. Vaikka sekundäärinen lapsettomuus on yleistä, siihen liittyy monesti vähäisempää julkista keskustelua, mikä voi lisätä perheiden kokemaa stressiä.

Syitä sekundääriseen lapsettomuuteen

Sekundäärisen lapsettomuuden taustalla voi olla monia tekijöitä, jotka liittyvät joko biologisiin, ympäristöön liittyviin tai elämäntapatekijöihin. Naisen ikääntyminen on merkittävä tekijä, sillä hedelmällisyys alkaa laskea erityisesti 35. ikävuoden jälkeen. Myös aiemmat raskaudet tai synnytykset voivat vaikuttaa, esimerkiksi synnytyksen jälkeiset komplikaatiot tai arvet kohdussa. Miehillä siemennesteen laatu voi heikentyä ajan myötä iän tai elämäntapatekijöiden, kuten tupakoinnin tai muiden nikotiinituotteiden käytön seurauksena.

Hormonaaliset häiriöt, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Tulehdukset, kuten lantion alueen tulehdussairaudet tai krooniset sairaudet voivat myös heikentää hedelmällisyyttä.

Jos ensimmäinen lapsi on saatu nuorena ja välissä on kulunut useampia vuosia, ikä on todennäköisin sekundäärisen lapsettomuuden syy. Toisinaan sekundäärisen lapsettomuuden syy jää selittämättömäksi, mikä saattaa osaltaan aiheuttaa ahdistusta ja hämmennystä.

Vaikutukset ja tunteet

Sekundäärinen lapsettomuus voi aiheuttaa merkittävää psyykkistä kuormitusta. Henkilöt voivat kokea syyllisyyttä, häpeää tai riittämättömyyttä, erityisesti jos ympäristöstä saatu palaute vähättelee heidän kokemustaan aiemman vanhemmuuden vuoksi. Pariskuntien väliset suhteet voivat joutua koetukselle, kun odotukset toisesta lapsesta eivät toteudu. Lisäksi sosiaalinen paine, kuten sukulaisten tai ystävien utelut perheen koosta, voi lisätä stressiä.

Tutkimusten, hoitojen ja tuen osalta sekundääriseen lapsettomuuteen sovelletaan samoja lääketieteellisiä menetelmiä kuin primaariseen lapsettomuuteen.

Ymmärrys sekundäärisestä lapsettomuudesta on tärkeää, jotta tähän kokemukseen liittyviä tunteita ja haasteita voidaan käsitellä empaattisesti ja rakentavasti.

Ajanvarausta varten siirrämme sinut emoyhtiömme Pihlajalinnan ajanvaraussivustolle

Varaathan oikean pituisen ajan ja kerrot tulosyysi

Jos et löydä sopivaa aikaa,
soita meille 010 312 106

Kaikki verinäyte- ja toimenpideajat varataan puhelimitse tai klinikalla (inseminaatio, alkionsiirto)